divendres, 2 d’abril del 2010

El Cenozoic- Paleogen

CENOZOIC:

El Cenozoic és la més recent de les quatre eres geològiques. Cobreix els 65,5 milions d'anys que han passat des de l'extinció K-T al final del Cretaci que marcà la desaparició dels dinosaures i la fi de la era Mesozoica. En l'actualitat ens trobem en el Cenozoic.

Cenozoic: paleogen i neogen.


El Cenozoic està dividit en dos períodes, el Paleogen i el Neogen, que al seu torn estan dividits en èpoques. El Paleogen consisteix del Paleocè, Eocè i Oligocè, i el Neogen consisteix del Miocè, Pliocè, Plistocè i Holocè, que és l'actual. Antigament el Cenozoic estava dividit en dues suberes anomenades Terciari (Paleocè i Pliocè) i Quaternari (Plistocè i Holocè). Tanmateix, ja no són reconegudes. El Cenozoic rep el seu nom dels mots grecs ceno (nou) i zoo (animal).
El Cenozoic és l'edat dels mamífers. Durant el Cenozoic, els mamífers es diversificaren a partir d'unes poques formes simples fins a arribar a ser una variada col·lecció d'animals terrestres, marins i voladors. El Cenozoic és també l'edat de la sabana o l'edat dels angiospermes simbiòtics amb els insectes. Les aus també evolucionaren substancialment durant el Cenozoic.
Geològicament, el Cenozoic és l'era en què els continents es mogueren fins llurs posicions actuals. Austràlia-Nova Guinea se separà de Gondwana derivant cap al nord fins arribar a tocar el sudest d'Àsia; l'Antàrtida es mogué a la seva posició actual al Pol Sud; l'oceà Atlàntic s'eixamplà i, ja tard dins l'era, Amèrica del Sud s'enganxà a Amèrica del Nord.
Es divideix en Teriari i Quaternari. Aquesta darrera divisió -un poc artificial- ve determinada per l'aparició dels avantpassats directes de la nostra espècie


PALEOGEN:

El Paleogen és un període geològic que va començar fa 65 milions d'anys i va acabar fa 23 milions d'anys.
D'una durada de 42 milions d'anys, aquest període és notable perquè va ser el temps en què els mamífers evolucionaren de petites formes simples en animals molt diversos després de l'extinció en massa que acabà l'anterior període Cretaci. Alguns d'aquests mamífers evolucionarien en grans especímens que dominarien la terra, mentre que altres esdevindrien capaços de viure en medis especialitzats marins, terrestres i fins i tot aeris. Les aus també evolucionaren considerablement durant aquest període, convertint-se en les formes més o menys modernes. La majoria de les altres branques de la vida a la terra romangueren comparativament estables en comparació amb els ocells i mamífers durant aquest període. Tingueren lloc alguns moviments de plaques tectòniques. El clima es refredà lleugerament durant el Paleogen i els mars interiors desaparegueren de Nordamèrica al principi del període.
El Paleogen conté els períodes Paleocè, Eocè i Oligocè. El Paleogen segueix el Cretaci i precedeix el Miocè, que és part del Neogen.


extinció kt:


L'extinció massiva del Cretaci-Terciari va ser un període d'extincions massives d'espècies fa uns 65 milions d'anys. Correspon al final del període Cretaci i el principi del període Terciari. També se'l coneix com extinció massiva del límit K / T (de l'alemany Kreide / Tertia Grenze), per assenyalar la frontera entre el Cretaci-Terciari.

No es coneix la durada d'aquest esdeveniment. Prop del 50% dels gèneres biològics van desaparèixer, entre ells la majoria dels dinosaures. S'han proposat moltes explicacions a aquest fenomen, la més acceptada és que va ser el resultat de l'impacte d'un meteor sobre la Terra provinent de l'espai.

llocs on em buscat:

wikipedia

1 comentari:

  1. Dubto que els vostre companys i companyes sapiguin que és la extinció KT sinó els en feu cinc cèntims. Llegiu el primer paràgraf en que parleu del cenozoic i valoreu vosaltres mateixos si és de lectura fàcil i comprensible. Fiqueu les fonts de la informació i els vostres noms (cognoms no cal si no voleu).

    Ruben

    ResponElimina

La edad del gel i el neardentals