Està compresa per tres grans etapes:
- L'eó hadeà: Representa el que seria l'etapa embrionària de la Terra, des de la seva formació fa 4600 Ma que es van formar les roques més antigues que coneixem, fa uns 3800 Ma. Les roques més antigues constitueixen les restes que encara queden de l'escorça primitiva.
Se suposa que en començar aquesta etapa la Terra es trobava sotmesa a una intensa activitat volcànica i sota els efectes dels impactes d'un gran nombre de meteorits. A poc a poc es va anar refredant i es va formar una superfície sòlida: l'escorça terrestre primitiva.
Després a causa de l'impacte sobre la Terra d'un gran cos del sistema es va formar la Lluna. Cap al final d'aquest primer eó la Terra devia tenir una escorça sòlida formada per roques.
- L'eó arqueà (3800 -2500 Ma): Va ser el temps en que es van formar els primers oceans i van aparèixer les primeres formes de vida.
L'atmosfera primitiva, es creu que era composta d'hidrogen, amoníac, metà i altres gasos; era rica en oxigen i nitrogen i seria tòxica per a una majoria dels éssers vius actuals.
No se sap com van poder sobreviure a l'intens bombardeig de meteorits que va assolar la Terra.
Sabem que fa uns 3500 Ma alguns organismes que vivien en aigües càlides ja eren capaços de realitzar la fotosíntesi.
Els fòssils més antics que es coneixen daten d'entre 3500 i 3600 Ma. Són una mena de microfòssils d'organismes (bacteris molt simples que habitaven en els oceans primitius). Aquests, són molt escassos degut a que eren microscòpics, devien de tenir el cos tou i eren molt fràgils. Les roques van sofrir transformacions que van acabar destruint tot rastre d'organismes.
A mesura que es refredava la Terra, va aparèixer la primera litosfera continental. El trencament d'aquesta, i la formació de rifts continentals (grans esquerdes en els continents) marcaren l'inici de la tectònica de plaques. Així van sorgir els primers continents, amb una intensa activitat magmàtica i va començar a alliberar-se oxigen cap a l'atmosfera. - Proterozoic (2500 - 544 Ma): La vida es va diversificar tan en els mars com en la terra ferma.
Com a conseqüència d'un cicle tectònic, es va formar la Pangea I. El clima era amb alternança de períodes freds i càlids.
Les primeres cèl·lules eucariotes van sorgir durant aquest període.
Després de la primera glaciació alguns organismes eren capaços de metabolitzar l'oxigen. Això va ser possible gràcies al fet que alguns bacteris van adquirir la capacitat d'absorbir la radiació solar i fer la fotosíntesi.
- 1400 Ma: Els organismes van adquirir la capacitat de reproduir-se sexualment.
- 1000 Ma: Les algues pluricel·lulars roges i verdes es van estendre per tot arreu.
- 900 - 700 Ma: van sorgir els primers individus del regne dels fongs i el dels animals.
I... així va començar el desenvolupament de la biosfera.
Al final del proterozoic, els invertebrats macroscòpics (animals visibles) mostraven una varietat de formes apreciable.
En l'últim tram d'aquest eó, es van produïr les grans glaciacions i va tenir lloc la primera gran extinció d'éssers vius.
Hi han certes dates que s'haurien d'assenyalar, ni que sigui en un interval de temps molt ampli. Per exemple, ja se que el vostre llibre no ho diu, però podrieu ficar aproximadament en quines dates es va orginar la vida, no creieu que és una referència prou important? I ja posats, podrieu expicar quines eren les condicions que hi havia a la terra quan aixo tingué lloc.
ResponEliminaRuben
Hem buscat el que vostè ens ha demanat i l'únic que hem pogut trobar, responent al seu comentari, és el següent:
ResponElimina"Actualment sabem que el nostre planeta es va formar al mateix temps que el sistema solar, fa uns 5000 milions d'anys, i que van transcórrer més de 1000 milions d'anys perquè es donessin les condicions mínimes necessàries per a l'aparició de les primeres formes de vida. Sobre aquest fenomen hi ha hagut infinitat de teories i encara avui el problema desperta l'interès dels científics".
Esperem que sigui el que vostè ens demana, l'hem extret d'un atles de biologia.
Maria Badia i Alba Torrelles - 4rtA