divendres, 2 d’abril del 2010

El Mesozoic

El Mesozoic és una de les tres eres geològiques de l'eó Fanerozoic. Aquesta etapa va estar dividida en tres períodes de temps: Triàsic, Juràssic i Cretaci. Es va desenvolupar fa 245 Ma fins fa 65 Ma. Durant aquesta època va haver un gran desenvolupament en la fauna i la flora. Va ser un gran època per rèptil i dinosaures, que van arribar a dominar molt ecosistemes.

A l'inici del Mesozoic les terres formaven la Pangea II. Però aquesta situació va durar poc. En el Triàsic aquest supercontinent es va dividir en dos grans continents: Lauràsia (Nord) i Gondwana (Sud).

Aquests dos continents van continuar dividint-se en el Juràssic i el Cretaci. A partir del trencament de Lauràsia va sorgir Euràsia i Amèrica del Nord. I de Gondwana Amèrica del Sud, Austràlia, Índia i Península Aràbiga.

El clima va ser sec i àrid tot i que amb importants contrastos. A mesura que passava el temps el clima es tornava mes humit i temperat. Al final d'aquesta era es va produir un canvi climàtic i va ser segurament la causa de l'extinció dels dinosaures, ammonits, entre altres.


Els dinosaures, que eren els animals més coneguts de la època, destaquen els pterosaures (a la fotografia), que eren voladors. També van aparèixer els avantpassats dels mamífers i en el medi oceànic, els ammonits van ser els més importants.



En el Juràssic, els dinosaures van colonitzar l'escorça terrestre i en el mar altres rèptils com ictiosaures i els plesiosaures. Les primeres aus van aparèixer en aquest període.

Les plantes inferiors van deixar pas a plantes que es reproduïen per llavors i les angiospermes, que van aparèixer al cretaci.


El Cretaci és el període de màxima esplendor pels dinosaures. En aquest període s'inclouen els rèptils més coneguts, com el tiranosaure (carnívor) i el triceratops (herbívor).

1 comentari:

  1. Heu de parlar més dels diferents peródes en que està dividit el mesozoic i que visualment quedin ben diferenciats. Cal treballar-ho una mica més.

    Ruben

    ResponElimina

La edad del gel i el neardentals