divendres, 2 d’abril del 2010

El Cenozoic- Neogen

El Cenozoic està dividit en dos períodes, el Paleogen i el Neogen, que al seu torn estan dividits en èpoques. Centrant-nos en el Neogen, hem de dir que es divideix en quatre époques: Miocè, Pliocè, Plistocè i Holocè. Les dues últimes, segons alguns autors, pertanyen al Quaternari. Nosaltres parlarem del Miocè i el Pliocè que pertanyen, en canvi al Terciari.


Miocè:

El Miocè és un periode geològic que va des de fa 23,03 milions d'anys fins a 5,3 milions d'anys.

Pel que fa el clima, va seguir sent moderadament càlid tot i que el refredament global que acabaria portant al Plistocè encara continuava. Tant la fauna marina com la terrestre eren bastant modernes, tot i que els mamífers marins eren menys nombrosos. Només en llocs aïllats com Amèrica del Sud o Austràlia hi havia fauna realment divergent. Aus com el corb, l'ànec o el mussol van aparèixer durant aquesta época. Si parlem de la flora, savem que l'herba va començar a escampar-se, i juntament amb ella els herbívors menjadors d'herba.

Els oceans van continuar refredant-se, i les algues marrons, anomenades kelp, van proliferar, donant aliment a noves espècies marines, com les llúdries, peixos i diversos invertebrats. Pel que fa els continents, es van continuar a movent-se vers les seves posicions actuals. De tots els trets geològics moderns, només hi mancava el pont terrestre entre Amèrica del Sud i Amèrica del Nord. Aquest succés és anomenat "La Deriva" dels continents.






















Pliocè:

El Pliocè és un període geològic que s'estén des de fa 5,3 milions d'anys fins a fa 1,8 milions d'anys.

El seu clima es tornà més fred, sec i estacional, semblant al clima modern. L'Antàrtida quedà glaçada, completament coberta per neu perenne. La glaciació a latituds mitjanes ja havia començat probablement abans de la fi de l'època.

Els continents continuaren llur deriva, això va fer que quedessin a 70 km de la seva posició actual.

Els boscos de coníferes i tundra cobrien gran part del nord, i planes herboses s'escamparen a tots els continents menys l'Antàrtida. Els boscos tropicals estaven limitats a una línia estreta a prop de l'equador, i a més, s'escamparen sabanes i deserts per Àsia i Àfrica.

Tant la fauna marina com la terrestre era essencialment moderna. Els primers homínids reconeixibles, els australopitecs, van aparèixer al Pliocè.

Els oceans continuaren sent relativament càlids durant el Pliocè, malgrat que seguiren refredant-se. El casquet polar àrtic es va formar, assecant el clima i incrementant els corrents somers freds al nord de l'Atlàntic. Els corrents profunds freds venien de l'Àrtic.
Els mars del Pliocè estaven plens de vida amb foques i lleons marins.














Bibliografia:


- http://www.viquipedia.org
- Ciencies de la naturalesa, Biologia i Geologia 4- E. Duran, A. Fernández, J. López, C. Pérez, O. Rico, D. Rial

Maria Berman
Sara Romero
4tC

1 comentari:

  1. Haurieu de ficar-me la informacio de forma redactada i relacionada, el format que heu fet pot estar bé per repassa o estudiar però és poc digerible pels eventuals lectors del bloc.

    Ruben

    ResponElimina

La edad del gel i el neardentals